Hírek

2023. 02. 02.
 
VENDÉGLÁTÓSOK FIGYELEM!

KÉRJÜK, MIHAMARABB REGISZTRÁLJA VENDÉGLÁTÓ ÜZLETÉT
AZ NTAK-BA AZ NTAK.HU HONLAPON.
 
2023 július 1-től kezdődik a vendéglátó üzletek adatszolgáltatása!
 
 
A turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVI. törvény alapján folytatódik
a turisztikai szektor digitalizációja, amely minden hazai vendéglátó üzletet érint.

A szálláshelyek után a vendéglátó üzletek és a turisztikai attrakciók is csatlakoznak a Nemzeti Turisztikai
Adatszolgáltató Központhoz (NTAK). Az NTAK egy olyan digitális rendszer, amelybe a turisztikai szolgáltatók ‒ vagyis a szálláshely-szolgáltatók, a vendéglátó üzletek és a turisztikai attrakciók üzemeltetői ‒ jogszabályi elrendelés alapján, szoftverrel, automatizált módon szolgáltatnak statisztikai adatokat minden nap, minden tranzakció után.
 
Az NTAK-ba beküldött statisztikai adatok alapján pontosan mérhetővé válik egy adott település, turisztikai térség vagy akár a teljes szektor teljesítménye. Az NTAK a jogszabályi előírásoknak megfelelően kizárólag statisztikai adatokat tartalmaz. Az NTAK jogszabály által kijelölt üzemeltetője a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).
Az NTAK-ba minden magyarországi vendéglátó üzlet regisztrál. Vendéglátó üzletet csak a
kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm.rendeletben meghatározott üzlettípus szerint lehet regisztrálni. E rendelet 4. mellékletében meghatározott vendéglátó üzlettípusok azok, ahol a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 2. § 30. pontja szerinti vendéglátás tevékenységet folytatnak.

NTAK-ba regisztráló vendéglátó üzletek:
• étterem, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás;
• büfé, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás;
• cukrászda, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás;
• kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5630 –
italszolgáltatás;
• italüzlet, bár, TEÁOR’08: 5630 – italszolgáltatás;
• zenés-táncos szórakozóhely, TEÁOR’08: 5630 – italszolgáltatás;
• munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5629 – egyéb vendéglátás;
• gyorsétterem, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás;
• rendezvényi étkeztetés, TEÁOR’08: 5621 – rendezvényi étkeztetés;
• alkalmi vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás;
• mozgó vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás.

A turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVI. törvény végrehajtásáról szóló 235/2019. (X. 15.) Korm. rendelet alapján az NTAK felé adatszolgáltatásra az a vendéglátó üzlet kötelezett, amely nyugtaadási kötelezettségének a pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló 48/2013. (XI. 15.) rendelet alapján köteles eleget tenni. A vendéglátó üzletek az adatszolgáltatást az NTAK felé 2023.
július 1-jén kezdik el.

A statisztikai adatok gyűjtése a valós forgalmi adatok visszamutatása mellett olyan átfogóriportok lekérdezésére is lehetőséget ad, amely minden vendéglátó üzlet üzemeltetőjének további hasznos információkkal szolgál majd. Az MTÜ kiemelt célja, hogy az NTAK-ban rendelkezésre álló adatokból, a szakmai szervezetekkel közösen meghatározott szempontok alapján – a szálláshelyeknél a már működő NTAK iránytű mintáját követve – létrejöjjön egy olyan kimutatási és riportrendszer, amelyhez minden regisztrált szolgáltató hozzáfér. Ezek az NTAK riportok egyedülálló képet nyújtanak majd a szolgáltatóknak a saját, valamint a települési és térségi vendéglátás-szektor teljesítményéről. Így nem csak segítenek megérteni a piaci folyamatokat, hanem hozzájárulnak az egyes szolgáltatók üzleti tevékenységének tervezhetőségéhez, a folyamatok optimalizálásához is.
Ilyen riportrendszer működik már a szálláshely-szolgáltatók számára NTAK-profiljukban, NTAK Iránytű néven. Az NTAK adatszolgáltatók körének bővülésével olyan egyedülálló kimutatások is elérhetővé válnak majd a felhasználók számára, amelyben a szálláshely, a vendéglátó és a turisztikai attrakciók adatai helyi, térségi, megyei vagy akár országos szinten is kombináltan lekérdezhetők, egymással összevethetők lesznek.
 
KÉRJÜK, MIHAMARABB REGISZTRÁLJA VENDÉGLÁTÓ ÜZLETÉT
AZ NTAK-BA AZ NTAK.HU HONLAPON.
 
A regisztrációról minden információ megtalálható az info.ntak.hu oldalon. Regisztrálni kizárólag online lehet.
Ha a regisztrációval kapcsolatban kérdése merül fel, keresse ügyfélszolgálatunkat a 06-1-550-
1855-as telefonszámon a hét bármely napján, 0-24 órában, vagy írjon e-mailt a turisztika[kukac]1818[pont]hu címre.

Ha Ön nem üzemeltet vendéglátó üzletet, vagy már regisztrálta azt az NTAK-ba, kérjük, levelünket tekintse tárgytalannak.
 
 
2022.11.30.
 
FONTOS / SZÁLLÁSHELY MINŐSÍTÉS
 
Kötelezővé tette nemrég a kormány az új, magyar szálláshely-minősítést is. Eddig ez a kötelezettség csak a szállodákra és a panziókra vonatkozott, és önkéntes igénylésen alapuló védjegyrendszer volt, a tervek szerint azonban már kötelező érvényű, a kereskedelmi- és a magánszálláshelyekre, egyéb szálláshelyekre egyaránt kiterjedő, országosan egységes nemzeti szálláshely-minősítő rendszertvezetnek be.
 
Gulyás Gergel bejelentésének alapján a minősítés megszerzésének határidejét kitolták egy évvel, 2023. december 31-ig.   /infostart.hu/belfold/
 
 
 
 
2022.08.23.
 
Kisokos segíti a magánszálláshelyek létesítését
 
A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) MAGÁNSZÁLLÁSHELY KISOKOS címmel kiadványt állított össze, amelynek célja, hogy segítséget nyújtson új magánszálláshely létesítéséhez. A füzet a kezdeti lépések bemutatása mellett a teljes körű tájékozódásban és a körültekintő döntéshozatalban is támogatja az új és leendő magánszálláshely-szolgáltatókat.
 
Magánszálláshely létesítésére és üzemeltetésére összetett jogszabályi feltételek vonatkoznak. A bejelentéssel kapcsolatos lépések, az adózási kötelezettségek, az üzemeltetés és az értékesítési lehetőségek számos kérdést vethetnek fel. Az MTÜ most egy praktikus füzetben összegyűjtötte és rendszerezte azokat a teendőket, amelyekkel megkezdhető egy magánszálláshely működtetése. A kiadvány olyan javaslatokat is tartalmaz, amelyek elősegítik a hatékony működést, a vendégfogadást és a jogkövető működést.
 
A teljes cikk, valamint a hozzá kapcsolódó dokumentumok ezen a linken megtekinthetők, letölthetők.
 
https://mtu.gov.hu/cikkek/kisokos-segiti-a-maganszallashelyek-letesiteset-2627
 
 
 
Magánszálláshelyek és egyéb szálláshelyek fejlesztése
 
Megjelent a Magyar Turisztikai Ügynökség, mint a Miniszterelnöki Kabinetiroda Kezelő szerve és a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. által közösen meghirdetett Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció– magánszálláshelyek és egyéb szálláshelyek fejlesztése (TFC-M-1.1.2-2020) című felhívása.
A felhívás keretében megvalósul a turisztikai vonzerőkhöz kapcsolódó és a turisztikai vonzerők közelében található magánszálláshelyek és egyéb szálláshelyek általános minőségének és szolgáltatási színvonalának emelése, a szálláshely működéséből származó árbevétel által a profitabilitás és a fenntarthatóság növelése, a turisztikai szektor adófizetési képességének erősítése, az adófizetési morál javítása.
A magánszálláshelyek és egyéb szálláshely fejlesztése elnevezésű felhívás keretösszege 60 milliárd forint, amelyre támogatási igényt 2020. június 4. és 2020. július 15. közötti időszakban van lehetőség benyújtani.

A Pályázati felhívás és útmutató innen letölthető:
 
https://mtu.gov.hu/documents/prod/Felhivas_TFC-M-1-1-2..pdf